Műszaki leírás

ÉPÜLET GÉPÉSZET

Általános ismertetés: A tervezett épület Tatán a Móricz Zsigmond téren épül, a 254/48 HRSZ alatt. Funkciója lakóépület, társasházi formában. A társasház kétszintes, azonos alapterületű lakásokat foglal magába, kissé eltérő beosztással. Az épületet sátortetővel tervezték, vázkerámiából, 10 cm szigeteléssel. A tetőtér nem beépített. Az alagsorban egy nagyméretű gépkocsi tároló található melynek mérete 352,04 m2 . A földszinten és emeleten található lakótér összes területe 342 m2 szintenként. Az épület modern nyílászárokkal rendelkezik, a lépcsőház és gépkocsi tároló szintje fűtetlen. 

Vízellátás: A telek közművesített, így rendelkezik vízbekötéssel. Az épület vízellátásának biztosítása érdekében vízmérőóra aknát kell építeni. A vízmérőaknát a telekhatártól max. 1-re kell elhelyezni. Az akna lehet előre gyártott vagy helyszínen beton alapra falazott is. Az épített akna belső méretei: 1x1x1,3 m legyenek. DN40 KPE cső közelíti meg a tervezett vízmérő aknát. Az elhasznált víz mennyiségét, mely az elszámolás alapja a szolgáltató felé az aknában elhelyezett főmérő végzi. Az aknából kilépve az épületben három felszállón keresztül történik a lakások megtáplálása. Az épületben a vezeték több rétegű és préss-idomokkal szerelt rendszerre vált át. Minden lakás külön hidegvíz mérőórát kap. A HMV előállítását minden lakásban külön elhelyezett kondenzációs kombikazán végzi. Ezek a kazánok átfolyós üzemmódban üzemelnek. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy kevesebb helyet vesz el a térből. 

Csatornázás, csapadék elvezetés: A telek rendelkezik csatorna csatlakozással. Az épületen kívül KG-PVC, az épületen belül szürke PVC csővel kell a szerelést elvégezni. A vezeték a közcsatorna felé lejt. Az irányváltoztatások helyén tisztítóaknát kell létrehozni. Az épületből való kilépés helyét az épületen belüli szennyvízcsatorna rendszer határozza meg, amit a kiviteli terv foglal magába. Az épületen belüli szennyvíz csatornarendszer kiszellőzéséről gondoskodni kell. A csapadék összegyűjtése a tető kerülete mentén történik. A csapadékvíz a csapadék csatornarendszerbe kerül, DN160 KG-PVC csőben. Épületen belül a vezetékek lejtése 1% épületen kívül 0,5% legyen. 

Fűtési rendszer: A rendszer javasolt hőtermelője egy Saunier Duval 25 fali kombi kondenzációs gázkazán, amely a háztartási helyiségben kerül elhelyezésre. Az egész épületben radiátoros fűtés kerül kialakításra. A lakásokban található radiátorokat egy osztó-gyújtő látja el. A padlóban elhelyezett vezetékeknek több rétegű oxigéndiffúz mentesnek kell lenniük. 
 

ELEKTROMOSSÁG

Villamos energia ellátás: A tervezett épület a Tata Fekete úton, áramszolgáltatói kezelésben lévő földkábeles hálózat meglévő elosztójából kábelen keresztül kap energiát. A tervezett földkábel nyomvonala az áramszolgáltató helyi képviselőjével a helyszínen egyeztetve lett. A tervezett földkábel az épület alagsorában HENSEL MI szekrényekből kialakított csoportos mérő-elosztó szekrénybe csatlakozik. A szekrény tartalmazza az épület „Tűzvédelmi Főkapcsoló”-ját, a lakások fogyasztás mérőjét, valamint a közösségi fogyasztók (lépcsőház, kaputelefon, teremgarázs) mérőjét, elosztóját. A mérő elosztóból védőcsőbe húzott réz vezetékkel tápláljuk meg a tervezett lakások „E” jelű belső elosztóját. Feszültség: 3x400/230V 50 Hz Az épület beépített teljesítmény 48kVA. Egy lakás beépített teljesítménye 8 kVA. A lakások mérőjének biztosítása 1x32 A. 

Belső villanyszerelés: Az épület villamos áramköreinek biztosítása az „E” jelű kiselosztóban történik. A funkcionális készülékek (tűzhely, mosógép, mosogató gép) külön-külön áramkörrel és biztosítással rendelkeznek. A dugalj áramkörök védelme áramvédő kapcsolóval biztosított, több áramkörre elosztva. A világítás külön áramkörről működik. A szerelvények süllyesztettek. Az áramkörök szerelése vakolat alá fektetett védőcsőbe húzott réz erű kiskábellel történik. Dugalj áramkörök szerelése YSLY 3x1,5mm2 kiskábellel, míg a világítási áramkörök szerelése MCu 3x1,5 rézvezetékkel, tűzhely, ellátása Mkh 5x2,5 mm2 réz vezetékkel történik. 

TV, telefon, telekommunikáció : Az épületbe minden szobájába, és a nappaliba kommunikációs ellátást terveztünk, külön védőcsőbe szerelt kábellel. A védőcsövek az alagsori csatlakozó doboztól kerülnek felvezetésre a lakások szobáiba, ahol védőcsövek kábelkivezetőben végződnek, úgy hogy a kivezetett kábel érjen el a fogyasztóig, ne kelljen toldani. A TV, és telefon részére külön védőcsövezés készül. Az épület lépcsőházának bejárati ajtaja kaputelefonról nyitható, a lakások kaputelefonnal felszereltek. 

Érintésvédelem : A tervezett épület érintésvédelme NULLÁZÁS (TN-S) rendszer. A mérő elosztó szekrénynél a nulla vezetőt földelni kell, nulla és nullázó vezetőt szét kell választani, a mérő elosztó szekrénytől szétválasztott ötvezetékes rendszert kell szerelni. A villamos elosztóban EPH sín kerül kialakításra, melybe be lesz kötve a villamos hálózat földelő vezetéke, a házi víz és a fűtés hálózat fémszerkezetű csővezetékei. 

Villámvédelem : Az épület villámvédelme a kiviteli tervek készítése során, az MSZ-EN 62305 szabvány alapján készített kockázat elemzés eredményének megfelelően készül.